Turism på autopilot

Publicerad i Dagens Industri den 4 september 2017

Världens sommarturism går mot sitt slut med rekordsiffror. Allra mest rör sig kineserna och passerar därmed amerikanerna i utresandestatistiken. USA rapporterar att den genomsnittliga kinesiska turisten nu spenderar mer än någon annan och enligt Burberry är 70 procent av de som besöker deras butik i London från Kina. Resenäringen jublar åt statistiken, men bakom besökssiffrorna döljer sig en ny typ av turism som inte bara har med sig spenderarbyxor och resväska, utan även en medföljande digital assistent.

Mobilbotar kommer att kunna assistera våra resor från A till Ö. Samma virtuella agent som bokar resan kan med hjälp av artificiell intelligens skräddarsy upplevelsen även på destinationen. Tjänster, dagsturer och restauranger kan automatiskt förbeställas baserat på data om individens tycke och smak. Den virtuella agenten följer sedan enkelt med under resans gång för att uppmärksamma händelser på plats, agera turistguide vid sevärdheter och shoppa varor som samlas till en e-handelsleverans direkt till hemlandet.

Den artificiella intelligensen ger alltså möjligheter att skapa en exceptionell reseupplevelse, men kräver också stora mängder data och avancerad teknik. Samtidigt som hotell, museer och transportaktörer satsar stort – Starwood Hotels, Hilton och många fler bygger unika besöksappar – talar mycket för att den framtida resenärens krav på lokal service endast kan erbjudas av globala teknikplattformar. Det är inte lätt att vara en lokal båtägare som automatiskt skräddarsyr utflykter till turister utan att veta vilka de är. Det vet däremot Facebook, Google och liknande aktörer – som blir ett bekant filter på resa i främmande land. Det som var en svårgenomtränglig djungel av lokala rutiner, otillgänglig service och komplicerade bokningar i en annan valuta blir plötsligt precis som hemma. Med ny teknik stegras möjligheten att ta med våra vanor. Vi kan få menyn uppläst på vårt egna språk, ta med oss betalappar och använda våra medlemsklubbar med lojalitetspoäng.

Med de nya kinesiska turistströmmarna kommer också de första bevisen på att resenärerna inte letar samma lokala erfarenheter som förr. Ceasars Palace i Las Vegas gör det möjligt att betala med WeChat, Kinas största sociala plattform, på alla deras hotell, restauranger och spelautomater. Marriott har format ett joint venture med Alibaba, den kinesiska ehandelsgiganten. Även Apples röstrobot Siri flyttar in på hotellkedjan Aloft – en bekant röst som reglerar temperatur och ljus på rummet och KLM erbjuder sina biljetter via Facebook.

Kontakten med kunden lyfts bort från resebranschen, som riskerar att bli underleverantörer av hyfsat generiska nätter, biljetter och transporter. Skiftet som inleddes när gästerna valde den egna telefonen och paddans nedladdade filmer istället för hotelltelefonen och betalfilmerna i rummet forsätter i snabb takt. Takeoutmat kan enkelt beställas, tvätt hämtas, gympass och spabehandlingar bokas från lika femstjärniga aktörer utanför hotellets väggar – allt rekommenderat av assistenten i appen som därmed sitter på makten.

Turism är per definition mobil och med en virtuell assistent kan varje del av reseindustrin transformeras. Men gör artificiell intelligens resandet smartare? När varje turist kan röra sig tvärs över världen med sin digitala profil och assistent i bagaget blir världen i och för sig  mer anpassad, men också mer likriktad. Det blir enklare, mer bekvämt och förutsägbart. Risken är att vi skapar en inhemsk filterbubbla i den globala geografin. Det blir som hemma, fast borta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *