Teknikjättarna kliver in i butiken

Publicerad i Dagens Industri den 9 juni 201

När fotbolls-VM i Brasilien rullar igång på torsdag får arenapubliken skräddarsydd kommunikation från huvudsponsorn Coca-Cola beroende på var i arenan de befinner sig. Enkla sändare som kommunicerar direkt med besökarnas mobiler sätts upp på plats med hjälp av Apples nya teknik iBeacon, lågenergi-Bluetooth. Washington Post menar att iBeacon kommer att förändra världen. Det kan tyckas överdrivet, men i butikleden förväntas effekten bli märkbar. På Macy’s i New York pilottestas iBeacon-sändare för att känna av vem besökaren är och ge dem individanpassade erbjudanden. Till exempel kan inköpslistor kopplas mot varornas fysiska plats i varuhuset.

Samtliga iPhones har sedan 2013 iBeacon-teknik installerad. Google har följt efter och lanserat en liknande lösning för Android. Lägg till det Googles senaste inomhuskartor som ger dig exakta beskrivningar av butiksmiljöer. Teknikjättarna tävlar nu om att bli en viktig del av butiksbesöken.

Enligt The Economist är butikspersonal ett yrke som i framtiden blir överflödigt på grund av ny teknik. De ser framför sig en smart automatiserad köpupplevelse som är helt individanpassad. Tekniken möjliggör fördjupad produktinformation baserad på dina personliga behov (din bilmodell, dina allergier, din faktiska kroppsstorlek) och ger exakta rekommendationer. Ställ det i kontrast till ditt genomsnittliga besök på vilken stor elektronik-, mat- eller klädeskedja som helst. Ingen att fråga och förvånansvärt lite information om produkterna.

Enligt Google använder hela 84 procent mobilen när de shoppar i fysiska butiker och då oftast andra applikationer än butikernas lösningar. Konsumenterna har skaffat sig digitala shoppingtjänster i det fysiska rummet på eget initiativ. Det är dags för butikskedjorna att springa ikapp.

Google har nyligen sökt patent för ett flertal RFID-scanners som gör att kunder som har registrerat sig för en mobil betalningslösning kan kliva rätt ut på gatan med sina varor. Pengarna debiteras automatiskt. Kassan är utraderad. En tidsvinst för konsumenten och en väsentlig kostnadsbesparing för butiken. Enligt en McKinsey-studie är den bästa kassaupplevelsen när det går så lätt att det känns som om att stjäla varorna!

Den fysiska butiken kommer inte att dö. Däremot kommer mer effektiv och bekväm e-handel att äta upp medelmåttiga butiksupplevelser. E-handeln ökar snabbt och stormarknader världen runt tappar försäljning i samma takt. I den fysiska miljön kommer produktkategorier som kräver olika lager av information, kunskap och inspiration att vara i fokus. Där kommer den nya tekniken mest till sin rätt. Det betyder att maktbalansen pendlar tillbaka till specialistkedjor. Fysiska upplevelser i framtiden kräver mer för att vara värdefulla.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *