Lyx är att inte äga

Publicerad i Dagens Industri den 2 juli 2014

Ny lyx är smartare än dyr

Vi närmar oss semestertider och enligt trendanalytikerna är högstatussemestern en vandringsresa till Alperna eller en meditativ hälsosemester. En solgassig sommar på ett lyxhotell vid stranden anses vara ett lågstatusval.

I allt lägre utsträckning ser den moderna konsumenten pengar som ett medel att demonstrera framgång. De upplever inte det femstjärniga hotellet som ett avundsvärt val, lika lite som den guldblänkande klockan eller det bensinslukande vrålåket.

I en global studie av konsumtionens drivkrafter konstaterar BCG att värden som lyx och status rasar till botten i betydelse i USA, i BRIC-länderna såväl som i Europa, till förmån för värden som välmående, lokalt och miljö.

Statussymboler har ändrat karaktär över tid. Mönstren kan ibland vara svåra att upptäcka för företag som plötsligt ligger fel. Elbilstillverkaren Tesla fördubblar under 2014 sin bilproduktion på bekostnad av lyxbilar från Lexus, Mercedes och Porsche.

I vår uppkopplade värld är den ultimata prestigeupplevelsen något som går hem i sociala medier. Historier om produkter, tjänster och upplevelser som är unika, etiska och hälsosamma. Enligt BBMG beskriver sig en tredjedel av världens konsumenter som ansvarsfulla och att de vill handla i samhällets bästa intresse. Det är fortfarande status som är drivkraften, men med en annan innebörd. Få är intresserade av bankernas etiska fonder eftersom det goda valet då sker utan social uppskattning. Men många vill vara med i så kallad crowdfunding, där individen satsar pengar i entreprenörsföretag med värderingar och ambitioner man vill associera sig med – och med en spännande historia att berätta vidare i sociala medier.

Förändringen av status har vi också sett i medieindustrin där ägande förlorar i värde till förmån för access. Vi har inte längre våra främsta skivor i skivstället och inte heller våra böcker i bokhyllan, utan vi prenumererar på tillgången till musik, böcker och filmer. Ökad hållbarhet, bättre ekonomi och den nya tidens status driver fler och fler användare mot ett delat ägande. Ungefär 10 miljoner människor förväntas att under nästa år ha gett upp sitt bilägande till förmån för medlemskap i en bildelningstjänst. Rent the Runway har redan 3,5 miljoner medlemmar som hellre hyr klänning och handväska än fyller garderoben. Och bytesekonomin, eller kollaborativ konsumtion som det också kallas, växer allt snabbare. Enligt GigaOm säger 66% av alla konsumenter att de är entusiastiska till idén om att dela sina tillhörigheter. Denna marknad beräknas vara värd 60 miljarder USD 2018, en tredubbling från 2010.

Tänk på det i sommar. Hyr ut din lyxvåning och bilen du inte använder, starta en klubb för att dela ägandet av segelbåten och gå med i EatWith, där medlemmar bjuder hem främlingar på en måltid. Att dela är modern status.

One thought on “Lyx är att inte äga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *