Livet efter mobiltelefonen

Publicerad i Dagens Industri den 14 januari 2014

Mobiltelefonen är vår främsta livskamrat. 150 gånger per dag plockar vi fram den – i snitt var sjätte minut under vår vakna tid. Men hur smart är egentligen vår telefon? iPhone var revolutionerande när den lanserades men den är fysiskt utformad som en telefon att tala i, om än knapplös. Röstsamtal är i dag mindre än tio procent av telefonens totala användningstid. Är vi behov av nya digitala fönster för att sköta vår hälsa, vårt sociala liv och våra nyhetsuppdateringar?

Nästa generations tekniska lösningar finns redan tillgängliga. Alla funktioner vi har kommit att förvänta oss i våra smartphones, och mer därtill, kommer inom kort att finnas tillgängliga för vår kropp. Wearables, eller bärbar teknik, är sensorer med trådlös uppkoppling och små displayer som vi bär som glasögon, armband, halsband eller på huden.

Likt science fiction-hjältar kommer vi snart att kunna prestera det omöjliga. Tänk dig att lyssna på ett samtal som pågår 30 meter bort genom intelligenta hörlurar som neutraliserar bakgrundsljud och selektivt förstärker det du vill höra. Och att få all tänkbar information om personerna som konverserar, med hjälp av små kameror som sitter i dina glasögon. Talar de ett främmande språk översätts det i realtid till en textrad som blippar fram på ditt armband. Du blir en supermänniska, förbättrad på alla vis.

Under 2014 kommer det enligt analysinstitutet Gartner att säljas 40 miljoner wearables,  mer än dubbelt så många som under 2013.

Tekniken som används är nu så enkel att den får plats i små slit- och släng-klistermärken, som till exempel amerikanska MC10s tunna plåster som mäter kroppens temperatur och vätskebalans. Inom hälsokategorin förväntas snabbast tillväxt. Just nu betatestas blöjor av New York-baserade Pixie Scientific med en QR-kod som skickar signaler om substanser i bebisens urin till läkare såväl som oroliga föräldrar. Det kroatiska företaget IDerma har utvecklat en nallebjörn som när den bärs eller kramas av ett barn mäter hjärtfrekvens och blodtryck.

Kommunikation och dokumentation är ett annat spännande område. Sign Language Ring är fingerringar som i realtid översätter teckenspråk till en armbandsdisplay.  Svenska Narratives lilla kamera Clip, som fästs på kläderna, dokumenterar och systematiserar användarens liv genom en bild var 30:e sekund.

Bärbar teknologi förväntas också öka effektiviteten på arbetsplatser. Talmanus till föreläsares presentationer finns i glasögonen. Sensorer mäter bakterier på läkares händer. Ritningar livestreamas till brandmän som rusar in i brinnande byggnader. Användningsområdena är många.

Vinnare i det bärbara teknik-racet är utan tvekan hårdvarutillverkarna. Den smartaste klockan, det mest uppkopplade smycket och plåstret med flest funktioner kommer att bli storsäljare. När världens teknologijättar och mängder av start-ups rustar sig för att skapa bärbara enheter uppstår också affärsmöjligheter för de som kan leverera tjänsterna. Det krävs ett nytt sätt att kommunicera och skapa nytta på en enhet där användaren endast vill slänga en snabb blick för att omedelbart få personaliserad och platsaktuell information.

Själv ser jag fram emot att slippa ta fram telefonen 150 gånger per dag. Det kommer att göra livet rikare. För vem vill inte vara en superhjälte?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *