IQ i molnet

Publicerad i Dagens Industri 3 april, 2016

Nyligen gick den omtalade digitala festivalen South by Southwest av stapeln i Austin, Texas. Under en vecka förvandlas staden till ett epicentrum för allt som rör ny teknik. Tidigare år har främst handlat om nya spännande applikationer, det var här både Twitter och Foursquare fick sina genombrott, men årets upplaga präglades av att internet har vuxit upp och blivit allvar. Som Obama sa i sitt inledningstal “det räcker inte med att fokusera på nästa coola genombrott. Det viktiga är hur vi kan använda tekniken för att att lösa samhällsfrågor” ”.

Artificiell intelligens (AI) var konferensens hetaste ämne. Vi har vant oss vid den enklare formen av AI i våra mobiltelefoner som förstår det vi säger, rekommenderar filmer, filtrerar bort spam från inboxen och hittar snabbaste vägen i rusningstrafiken. I den inledande utvecklingsfasen, Narrow Intelligence, löser AI ett utvalt problem. I nästa fas, General Intelligence, kan datorer matcha människors hela intellektuella register. Den sista fasen, Super Intelligence, är ofta visualiserad i populärkultur. Då har datorerna övertaget.

Men vi har långt kvar till den dagen. Kevin Kelly, tidningen Wireds kultförklarade medgrundare, förklarade från scenen i Austin att vi slösar onödig tid på vår rädsla för att datorer ersätter människor. I Kellys värld är värdet av AI att den är helt olik vår egen intelligens. Ju mindre mänsklig AI, ju bättre kan vi samarbeta med den. Vi kan istället skapa mängder av olika artificiellt intelligenta sinnen som ger oss människor fler smarta perspektiv på lösningar.

Den verkliga nyttan av artificiell intelligens kommer när vi tillgängliggöra IQ levererad som en molntjänst. Vi kommer inte att generera vår egen AI, utan likt elektricitet plugga in i ett större system och köpa så mycket AI som vi behöver. Vi kommer att se mängder av startups som tar en befintlig produkt eller affär, adderar AI och får en revolutionerande lösning. Det är den nya molnformeln. De globala investeringarna i AI-relaterade startups har sjudubblats sedan 2010 enligt CB Insight och det pågår en intensiv investeringskapplöpning mellan Google, som har köpt 14 AI-företag, IBM med sin Watson och Facebook med betydande investeringar i AI-program.

Så fort en bransch inkluderar mer data än den mänskliga hjärnan kan hantera kommer AI att få en avgörande betydelse. Självstyrande bilar, cancerdiagnostik, smarta kreditbedömningar och automatisk börshandel sker med AI som motor. Flera lösningar visades upp i Austin. X.ai utför kalenderbokningar, Digital Genius tar över ungefär 60% av alla kundtjänstchattar och Viv är en chatbot som hanterar pre-sales-samtal. Ju mer AI-tjänsterna används, desto smartare blir de. Systemet lär sig av sina egna erfarenheter och en lärdom från ett specifik område kan automatiskt appliceras på andra. Interna processer kan bli lika självstyrande som bilar och Gartner förutspår att den totala kostnaden för företagsdrift kommer att minska med 30% tack vare artificiell intelligens.

Samtidigt som South by Southwest pågick i Austin vann Googles artificiella intelligensrobot AlphaGo över den regerande Go-mästaren i Sydkorea och satte igång nya diskussioner om att robotarna tar över. Men de bästa schackspelarna är faktiskt “kentaurer”, människor som spelar genom att smälta samma sin intuition och kreativitet med datorernas brutala förmåga att minnas, beräkna och förutspå. AI ger oss ny intelligens som tänker annorlunda. Vi får nya krafter men vi måste använda hela vårt mänskliga register för att styra dem på bästa vis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *