I drömfabriken är alla lyckade

Publicerad i Dagens Industri den 27 mars 2017

I bilen på väg till Mountain View beskriver den San Francisco-baserade investeraren framgångsreceptet för demodagar där startupbolag presenteras på löpande band. “Det gäller att vara aggressiv och inte följa turreglerna. För att ha en chans att investera måste man fånga tillfället i flykten.”

Fast Company har utnämnt Y Combinator, eller YC som de flesta säger, till världens mäktigaste inkubator då de har producerat flest så kallade enhörningar, startupföretag vars värdering överstiger en miljard dollar. Till årets program sökte 7200 bolag och 110 blev antagna. Deras demodagar är årets viktigaste event för teknikinvesterare i Silicon Valley och det är dit vi nu är på väg.

En efter en kliver entreprenörerna upp på scenen med liknande, hårt formatstyrda och minutiöst inrepeterade presentationer. Något nervösa inför sitt livs pitch och med fötterna på exakt samma punkt på scenen riktar de sig alla mot mångmiljardmarknader. I pausminglet vittnar entreprenörer om att de blir uppmuntrade att addera en nolla på marknadspotentialen. Den sista bilden i presentationen förkunnar alltid att företaget har mer än tio procents tillväxt per vecka, vilket är YCs guldstandard. Det får ironiska proportioner när de flesta företagen endast har existerat i några få veckor. Det hindrar inte en och annan entreprenör från en högröstad retorik: “Låt mig repetera, mer än tio procent tillväxt i veckan”. Presentationerna tar maximalt två minuter och spänner från revolutionerande teknik, såsom elektriska flygplan, millimetertunna flexibla skärmar och usb-portar till människokroppen till underfundiga marknadspositioner som Fitbit för kor och Netflix för meditation. Hetast i år var affärsidéer baserade på stora datamängder och artificiell intelligens.

Presentationerna följs av matta applåder. 500 utvalda investerare från hela världen ihopträngda på små pinnstolar är fullt upptagna med att desperat anteckna för att minnas. Från scenen avkunnas glada hejarop: “Tveka inte, klicka på like-knappen om du vill träffa dem.” Endast 60 procent av alla investerare blir algoritmmatchade med entreprenörer till ett fysiskt möte. De andra får nöja sig med den korta presentationen och “kanske ett mail”. Själva uppgörelsen för det lyckligt utvalda investerarna sker med ett i förväg definierat handslagsprotokoll.

På något märkligt sätt fungerar drömfabriken. Succéerna stavas Airbnb, Dropbox och Instacart. YC-bolagen är nu värda 80 miljarder USD då YC vet exakt vad investerarna efterfrågar och ser till att locka matchande entreprenörer. Entreprenörerna får ett snabbspår till framgång, investerarna får en kvalitetsstämpel på de unga sköra bolagen och YC själva har en briljant affärsidé. När bolagen kommer in i programmet värderas de till 120,000 dollar i utbyte mot 7 procent av ägandet. Efter bara tre månaders coaching har de simsalabim nått ett genomsnittsvärde av 10 miljoner dollar. Man kan fråga sig hur värdet kan öka nästan sex gånger på så kort tid. En del menar att det handlar om urvalet. Silicon Valley-drömmen lockar tusentals av världens bästa entreprenörer. Andra påtalar nätverket. Hela 1,400 bolag har pumpats ut och alla känner de en lojalitet till YC – och blir dörröppnare till nya entreprenörers första kunder och samarbetsavtal. Det är ett hisnande ekosystem. Förhoppningsvis kan även samhället bli en vinnare. Om drömfabriken står öppen för entreprenörer med spetsteknik och idéer för att lösa vår tids avgörande utmaningar inom demokrati, hälsa och miljö kan även de få ett attraktivt fönster till investerarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *