Hur låter ditt företag?

Publicerad i Dagens Industri den 13 mars 2017

Trots att rösten har varit mänsklighetens mest naturliga och kraftfulla verktyg sedan urminnes tider har den digitala tekniken baserats på tyst interaktion. Lydigt har vi tryckt på knappar och appar för att våra digitala tjänster ska levereras.

Förra året utropade Mary Meeker i sin berömda trendrapport att röststyrningens tid är här. I år kommer bevisen på hennes profetia på löpande band. Las Vegas teknikmässa i januari exploderade av talande kylskåp, lampor och bilar. 5 procent av alla konsumentsajter erbjuder nu röststyrda gränssnitt. Morgan Stanley uppskattar att 9 procent av amerikanska hushåll nu samtalar med en Amazon Echo, världens ledande röststyrda teknikhubb. Enligt Comscore använder 40 procent av amerikanerna dagligen rösten för att söka på internet. Den korkade telefonrösten på SJ som föreslog Mora när man försökte köpa tågbiljetter till Boden ersätts av datorer som förstår våra ord och talar allt närmare en mänsklig nivå. Vi får en ny paradigm för användning av datorkraft.

Ur ett användarperspektiv är det mer bekvämt då ögon och händer frigörs för bilkörning, matlagning och träning. Enligt en studie vid Stanford University går röststyrning tre gånger snabbare än att skriva text – och med betydligt färre fel. Hushåll som redan använder Echo uppfattar visserligen att deras barn blir mer oförskämda med en röststyrd tjänsteleverantör som glatt svarar oavsett tonfall och elakheter, men de ser framförallt fördelarna med att snabbt slänga iväg en pizzaorder, betala en räkning och beställa en taxi. Det är i det smarta hemmet och i bilen som användningen ökar snabbast, oftast för att höja värmen, slå på lampor och larm, men även spela musik. Två tredjedelar av alla användare har dessutom låtit den röststyrda hubben läsa upp nyheterna.

Microsoft dominerade PC-världen. Google och Apple äger smartphonemiljön. Amazon har en ambitiös målbild med Alexa, deras ekosystem för ljudbaserade tjänster. I förra veckan meddelades att Alexa på ett år har gått från 1,000 till 10,000 skills, Amazons benämning av det som heter appar i mobiltelefonen. Röststyrda tjänster som fungerar helt utan skärm är en briljant möjlighet för entreprenörer. När alla kan slänga in ett billigt chip, en sensor eller en accelerometer i ett 3D-printat skal, behövs ett nytt användargränssnitt för alla smarta produkter. Skärmar är för stora och dyra för varenda glödlampa, beroenden till smartphoneappar är för krångliga. Rösttekniken blir lösningen.

Hur skiljer sig då en röststyrd värld från en skärmbaserad? Sökmotorer måste svara på frågor som uttalas som människor tänker, snarare än syntetiskt avhuggna sökord. Varje företag behöver formulera sina tjänster i en unik ljudupplevelse. Det var svårt att hålla sig synlig i app store, men hur blir man upptäckt i ett gränssnitt utan skärm? I en digital miljö som pågår i bakgrunden snarare än framför våra ögon blir marknadskommunikation en utmaning. Röstbaserade köpråd leder till någon slags konversationskonsumtion. För att skapa en naturlig konversation har Amazon utlyst ett pris på 2,5 miljoner US dollar för en robotröst som samtalar sammanhängande och engagerande med en människa i 20 minuter.

Vi kommer kanske att se tillbaka på vår nuvarande tid som en märklig parantes då all digital teknik var fastlåst bakom skinande skärmar och odugliga fjärrkontroller. Röststyrning är ett mer intuitivt och mer demokratiskt gränssnitt. Därför ökar användningen snabbare än för andra tekniksprång. Vi närmar oss en framtid där vi talar med fler produkter än människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *