Ensam i flock

Publicerad i Dagens Industri den 25 januari 2016

Ensamboendet ökar i hela världen – och så gör även ensambeteendet. Historiskt sett har gemenskapen alltid funnits i boendet. Äktenskapet, släkten och grannarna behövdes för att livet skulle gå ihop. Ensamhet betydde utsatthet. Nu är Sverige världsledande i ensamhet. Här är ensamhushållet den vanligaste boendeformen. Världen följer efter och ensamhushållen blir enligt Euromonitor den snabbast växande bostadskategorin fram till 2030. Allt fler föredrar dessutom att utöva sina fritidsintressen i fred. Open Table, en världsledande restaurangbokningstjänst, meddelar att reservationerna för ensamätare har ökat med 62 procent de senaste två åren och Visa beskriver en 15-procentig ökning av ensamresenärer på globala semesterresor.

Ensamorganisationen av livet ökar, och samtidigt även ensamorganisationen av jobbet. Allt fler bär på en önskan om att bli sin egen med ett flexibelt arbetsschema. Vi ser redan ett myllrande mikroprenörskap av frilansande kreatörer och oberoende experter som agerar på digitala plattformar med ökade kontaktytor mot samarbetspartners, ständigt på jakt efter nästa inkomstbringande uppdrag. I England har andelen egna företagare tredubblats sedan år 2000 till15 procent, i USA beräknar researchinstitutet Pew att andelen kommer att öka från 33 till 40 procent innan år 2020. Kollaborativa kontor, där fria agenter är medlemmar, förväntas fördubblas årligen fram till 2018 och WeWork, världens största, värderades nyligen till 10 miljarder USD.

Av vissa beskrivs de individuella valen som ett problem, men ingenting tyder på att vi går mot ett ensligare samhälle. Det visar sig att vi trivs med vårt individuella liv. Upplevelsen av att vara ensam minskar med hjälp av de många kontakterna i varje individs Facebooknätverk och den flitiga kommunikationen i messengerapplikationer. Med digitala verktyg kan vi navigera genom världar av människor, information och idéer hemma i vår soffa. Det bör snarare ses som ett annat sätt att organisera oss i en digital flock. Vi agerar mer individuellt men kompenserar med tekniska lösningar där sociala kontakter, vänners hjälp och nya spännande jobbprojekt finns nära till hands. Den tekniska utvecklingen får världen att kännas närmare och vi klarar oss allt bättre på var sitt håll. Explosionen av delningsekonomin, där vi utbyter tjänster mellan individer, förstärker ytterligare självständighetskänslan. Det mesta går att lösa i ett socialt nätverk.

Ett individbaserat samhälle kräver nya lösningar. Näringslivet måste anpassas till ensamorganiserade företagare med nya kontorsformat, support- och faktureringstjänster såväl som kreativa pensionsidéer. På konsumentsidan upptäckte Alibaba, det kinesiska e-handelsundret, att singelstudenter firade en alternativ alla hjärtans dag och kommersialiserade konceptet. 2014 nådde deras “Singles’ Day” världens största retailintäkt under en dag. Japanska Book and Bed Tokyo är en bokhandel med sovkojor för ensamma gäster med nattlig bokläsarlust. Pop-up restaurangen Eenmall i Antwerpen och London serverar endast gäster i sällskap om en person. Andra kan få problem. Stormarknadernas storpack och tre till priset av två går inte hem hos singlarna.

Det individuella samhället en av vår tids stora sociala förändringar. Om det kommer att få oss att må bättre är en annan fråga. Men det kommer att transformera synen på oss själva och våra närmaste relationer, likväl som efterfrågan på tjänster och hur vi vill leva och arbeta i våra städer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *