Att leva med en robot

Publicerad i Dagens Industri den 8 april 2014

Robotarna kliver nu ut från fabrikerna och rätt in i vård, skola och omsorg. Så kallade tjänsterobotar, vars sensorer fungerar som sinnen, är emellanåt bättre på att vara människor än vi människor är själva. I tester utförda av Lego Learning Institute får barn ha robotar som tillfälliga föräldrar och upplever att de nya plåtkamraterna är mer tålmodiga och bättre lyssnare. I liknande experiment i äldreomsorgen blir patienter på bättre humör och känner sig mindre ensamma tack vare robotar. Sydkoreanska barn lär sig bättre engelska av robotar och Googles självkörande bilar har nu kört 50000 mil utan någon allvarlig olycka.

Ungefär som industriella stordatorer blev till var och ens mobiltelefon närmar vi oss en framtid där robotar inte bara ersätter monotont arbete i industrin utan också blir allt mer vanliga i tjänstesektorn. 2013 fanns det ungefär 1,2 miljoner robotar i världen. Enligt The Economist ökar försäljningen av tjänsterobotar med 25-30 procent per år medan försäljningen av industriella robotar har stagnerat.

Och utvecklingen går snabbt. Google investerade under 2013 i inte mindre än åtta olika start-ups som utvecklar tjänsterobotar. Ett av företagen, Boston Dynamics, har byggt en kattliknande robot som springer snabbare än Usain Bolt och en annan terränggående som kan bära packning på 150 kilo. I Sydkorea har 60 procent av landets förskolor tillgång till robotar som lärare och i japansk äldreomsorg testas en robotdräkt som förstärker varje muskelrörelse hos äldre, vilket gör det lättare att kliva upp ur sängen och lyfta tunga föremål. Mjukdjur, som robothunden Aibo, används för ge äldre sällskap och mobila skärmar på robotliknande kroppar teleporterar läkare till hemmen.

Försöken i vård, skola och omsorg faller bättre ut ju mer mänskliga robotarna ser ut och beter sig. Det ökar markant tilliten hos såväl barn som äldre. De erbjuds en version 2.0 av föräldrar eller vårdpersonal som överträffar mänskliga tillkortakommanden med oändlig uppmuntran, vägledande information och tålamod. Det kan tyckas märkligt med tillit till robotar men konsumenter tar hela tiden små steg närmare ett förtroende för maskiners råd tack vare innovationer som Siri, iPhones digitala assistent, och bilar som automatiskt fixar en trång fickparkering.

Ray Kurtzweil, Googles expert på artificiell intelligens, påstår att om femton år är robotar smartare än människor – även när det gäller EQ. Innan dess är det hög tid att fundera över vilka tjänster vi gladeligen lämnar över till robotar, vilka tidigare omöjliga tjänster robotar kan utföra och, inte minst, vilka tjänster vi av etiska skäl borde hålla robothänder borta ifrån. För att om Kurzweil får rätt, kommer robotar snart att klara av allt som människor klarar av. Fast bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *