3D-skrivarna ger kraft åt nytt Ebay

Publicerad i Dagens Industri den 4 februari 2014

I år kommer cirka 100,000 nya fabriker att öppnas runt om i världen. Så många konsumenter förväntas köpa en 3D-skrivare under 2014. Med billigare och bättre 3D-skrivare förflyttas produktionsresurser till hemmen. Precis som videokameror i våra mobiltelefoner, WordPress och internet möjliggjort för miljontals människor att själva producera och distribuera digitalt medieinnehåll.

När kreativa talanger får tillgång till 3D-minifabriker, kommer de att tillverka mängder av unika objekt som säljs på globala marknadsplatser där privatpersoner gör transaktioner utan mellanhänder. Minifabrikerna har hela sin värdekedja på plats. Mjukvara för design är enkelt tillgänglig online, produktionen sker genom 3D-skrivare, globala kommunikations- och distributionsresurser finns via Facebook, eBay och Etsy. Etsy, där privatpersoner säljer egentillverkade produkter, omsätter redan $1 miljard med 25 miljoner medlemmar. Detta innan 3D-skrivarnas intåg.

Men blir det inte en gigantisk krims-krams-loppmarknad? Till en början kommer det att handla om personligt designade vardagsobjekt, såsom konst, smycken, inredningsprodukter – och chokladpraliner (det finns nu 3D-skrivare som kan skriva ut i choklad). Precis som medieaktörer fnyste åt bloggare för tio år sedan och fällde föraktfulla kommentarer om ”amatörskateboardfilmer” på YouTube, kommer säkert många företag som tillverkar såväl som säljer konsumtionsprodukter att skratta nedlåtande åt amatörernas vardagsobjekt. Men glöm inte att YouTube i dag har tusentals så kallade amatörer som tjänar sexsiffriga belopp per år (i dollar) på sina egenproducerade filmer. Bloggarna har tagit över en stor del av tidskriftsmarknaden, självpublicerade böcker har 30 procent av totalvolymen på Amazons e-bokhandel och AirBnB, där privatpersoner hyr ut rum eller lägenheter, tar betydande marknadsandelar av hotellindustrin. Amatörernas samlade kraft har tidigare visat sig vara kapabel att utmana stora industrier, så förmodligen även denna gång.

3D-printing utnämndes nyligen av Goldman Sachs till en av åtta tekniker för företag att “do or die” men 3D-printing kommer inte bara att revolutionera tillverkningsindustrin. 3D-skrivare för konsumenter finns i dag tillgängliga från 5,000 kronor och sju av de femtio största amerikanska detaljhandelskedjorna kommer att erbjuda 3D-utskrifter i år, förutspår analysföretaget Gartner. En liknande utveckling som vi såg med internetcaféer innan trådlöst internet installerades i hemmen.

Förutom de framgångsrika privattillverkarna kommer de största intäktsströmmarna tillfalla de som tillhandahåller marknadsplatserna. Det amerikanska företaget Shapeways, ledande inom 3D-printing på konsumentmarknaden, har skapat en marknadsplattform där det redan finns fler än 14,000 butiker där individer säljer produkter utskrivna med 3D-teknik. Och i Shapeways kölvatten bubblar mängder av nya marknadsplatser för 3D-amatörerna.

3D-printing kommer att förändra hur vi skapar, förhåller oss till och införskaffar objekt. För vem vill köpa en likadan kaffekopp som alla andra, tillverkad av en identitetslös multinationell jätte, när det finns tillgång till unik design från spännande formgivare och konstnärer världen över?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *